2.4 – Bildgalleri från finnmarken och däromkring

Kvien

Vid Kviensnäset vid sjön Kvien bosatte sig Nils Ersson Ring och hustrun Stina Kajsa Matsdotter i mitten av 1800-talet. Kviensnäset var då en udde som gick ut i sjön Kvien. Efter att sjön dämdes upp har vattennivån höjts och delar av boplatsen ligger nu under vatten.

Några av Nils och Stina Kajsas barn bosatte sig vid Kviensnäset, bland annat Maria Ring och maken Jöns. Maria och Jöns bodde kvar vid Kviensnäset tills deras bostad brann ner 1885. Därefter flyttade familjen till Transtrand.

Sommaren 2016 tog vi en båttur ut till Kviensnäset som nu är en holme. Det finns inte många spår av familjerna som en gång bodde på platsen.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Nils Ersson Ring och hustrun Stina Kajsa har ett stort antal ättlingar i Amerika.

Motjärnshyttan

Många av mina anor kommer från Gustav Adolf socken. Förmodligen har många haft sin dagliga arbetsplats i Motjärnshyttan, även om de bott i gårdarna runtomkring.

En man som hade sin dagliga arbetsplats vid Motjärnshyttan, men som bodde vid Kärret nära Gumlaggen var Jan Persson. Jan Persson var helt blind. Han gick till Motjärnshyttan varje dag, året runt, i ur och skur genom skogen för att arbeta och försörja familjen med hustru och sju barn. Jag Persson finns inte bland mina anor. Mer information om hans släkt finns på sidan anor från brukssamhället.

Den på första bilden angivne mannen Lång Kristoffer Jönsson Honkainen finns bland mina anor. Förmodligen är han anfader till nästan alla från bygden i omgivningarna runt Motjärnshyttan.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Stora Örsjön

Vid Stora Örsjön har mina anfäder och anmödrar bott från slutet av 1600-talet till 1800-talets början. Den första bland mina anor som bosatte sig där var Stallepelle och hustrun Karin Eriksdotter. Deras barnbarns barn Stina och Anna Larsdotter föddes vid Stora Örsjön och de var de sista bland anorna som bodde där.  Stina gifte sig med Håkan Jönsson och bostatte sig vid Trindtjärn. Anna gifte sig tre gånger och blev änka två. Anna var mor till den legendariske tjuvskytten Casper vid Storsjön.

Sommaren 2016 tog jag en promenad längs med Stora Örsjön för att se platsen där Stalle Pelle och hans ättlingar har bott.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Rämsberget

Rämsberget är en gruvby i Rämmen socken och många av mina anfäder har bott på denna plats. Det sägs att det var finnen Henrik Kukkoinen vid Kocktjärn som hittade malmfyndigheten, men Lång-Kristoffer från Sundsjön tog över gruvan och fraktade malmen till Finnhyttetjärn. (Informationsbroschyr om Rämsbergs gruvby).

Andra anor jag har vid Rämsberget är Mattes Svensson och hans hustru Kajsa Larsdotter Karjalainen. Per Andersson Pollak föddes vid Rämsberget och bodde en kort period vid Baggetorp. Även Maria Jakobsdotter och många, många fler bodde på denna plats. Vill man veta alla i släktträdet med koppling till Rämsberget så söker man det enklast genom att gå in på startsidan och trycka på ”platser” längst upp till vänster.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Kosamäk

Kosamäk är en plats där jag inte har så mycket anor. Men namnet på platsen och det faktum att det finska släktnamnet på de första nybyggarna ännu är okänt gör ändå platsen mycket intressant. På de flesta kartor är platsen numera borttagen. Kvar finns bara ruiner från en svunnen tid.

Några av de som bodde vid Kosamäck var Per Persson och flera av hans efterkommande.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Tyngsjö

Tyngsjö är den plats där halva släkten kommer ifrån. Där bodde mina föräldrar när jag föddes och där har jag tillbringat många lov.

Många av de som bor i Tyngsjö är ättlingar till Ivar Larsson Pasainen som flyttade till Milsjöheden i mitten av 1600-talet. Honom är jag ättling till sju gånger. En annan tidig nybyggare var Lars Henriksson Kääräinen, som jag inte hittat bland mina anfäder. Tidig var även Kejsarn på Kejsarberg, Olof Matsson, vars ursprung ingen känner till.

Österviksfall Norra är den gård där min pappa växte upp. Gården byggdes åt Erik Johan Hellström och hustrun Alma och de flyttade in 1920. 1945 flyttade farfar och farmor dit från Gökberg.

Övre Abborberg är också en gård som funnits i släkten. Där bodde Casper Janssons son Jan Caspersson med hustrun Anna Katarina Svensdotter.

Detta bildspel kräver JavaScript.