Att fånga historien

Det finns olika sätt att lära. Jag har ett särskilt intresse för historien och då speciellt den historia som handlar om de vanliga människorna och deras levnadsöden, dvs den historien som är svårast att fånga och få inblick i. Jag vill veta mer om hembygden, om hur människorna genom tiderna levt sina liv. På olika sätt vill jag greppa detta och förstå sammanhang och varför saker och ting det blev som det blev. När jag besöker olika platser fascineras jag av det faktum att människor har levt där, kanske mina egna anfäder sprungit barfota på stigar och gator i dessa områden och jag undrar hur de egentligen hade det.

Det finns olika sätt att lära. Ett sätt är att läsa och det gör jag. Jag läser böcker, letar på internet och  jag gör mitt yttersta i att sålla bland den information som finns som väcker min nyfikenhet. Ibland går man vilse bland felaktiga källor och ibland så träffar man rätt. Men sen ska man aldrig glömma; det som är sanning idag kan i morgon betraktas som lögn och förbannad dikt. Då får man inte glömma att även sådant som nedtecknats efter hörsägen faktiskt säger något om den tid och de människor det skildrar även om vissa fakta får tas med en nypa salt. Hakkarainen blev aldrig 150 år fastän det så har berättats i generation efter generation. Det är då väl i alla fall en sak som vi alla kan vara överens om.

Lyssna kan man också göra för att lära och det kan man göra. Riktigt intressant var det att våra på finnsam-konferensen i Säfsen och få inblick i livet för de första finnarna som kom till det området.

Nyfikna lyssnande skogsfinska ättlingar besöker Skifsen för att få se en rökbastu (finnsamkonferens 2012)

När man berättar om det man läst eller hört blir kunskapen allt mer aktiv. Stackars alla mina vänner.

Sen kan man skriva. Jag har alltså skapat en hemsida för att få möjlighet att förmedla den kunskap som jag efter hand skaffar mig inom området och jag hoppas att jag på detta sätt skall skapa lite nyfikenhet hos någon annan människa i alla fall. Samtidigt blir min egen kunskap allt mer aktiv ju mer jag formulerar och producerar.  Min förhoppning är att någon mer ska förstå hur intressant det är med den egna släkten och hembygdens historia.

Utsikt från geocache i Tandövala. Här har många anfäder stått och betraktat den vackra vyn.

Slutligen till det jag härmed vill komma till; Det absolut bästa sättet att lära är att få in kunskapen i benen.  Att fysiskt, aktivt trampa in kunskapen helst med viss möda och ett visst besvär och bäst fastnar det om det förenas med att man svettas och får träningsvärk. Det finns en teknik att uppnå detta. Ett sätt som passar alla åldrar, både vuxna och barn och det är en världsomspännande lek som under senare år blivit allt mer tillgänglig för en större grupp människor. Sporten heter geocaching och den kräver tillgång till internet och en GPS. Medlemskap i www.geocaching.com är gratis, men möjligheten finns att bli premiummedlem om man önskar det.

Här är exempel på geocacher i olika socknar som möjliggör för alla medlemmar att aktivt få in kunskapen i benen och när man väl har hittat en geocache är det nästan svårt att glömma historien bakom platsen där gömman finns.

_____________________________________________________________________________________

Gustav Adolf Socken 

Lång-Kristoffer hörde för första gången talas om för många år sedan. Sen läste jag om honom ibland annat ”finnmarksrapsodi” av Bertil Bergqvist långt innan jag visste att han var min anfader. När jag sedan hittat gömman;

Sundsjögården

så fastnade kunskapen så rejält att den aldrig kommer att försvinna. Kunde sedan inte låta bli att själva gömma en geocache kopplats till Lång-Kristoffers andra fru:

Maria vid Sundsjön

och självklart även Lång-Kristoffers;

Björnskalleudden

För många år sedan kunde vi inte riktigt låta bli att berätta om den blinde arbetaren vid Motjärnshyttan;

Gumlaggen kärret – the home of Jan Persson

och hans arbetsplats i Nordmarks socken

Motjärnshyttan – the workingplace of Jan Persson

En annan geocachare vid namn “Lundgren” berättar historien om Ullfallsmördaren i tre olika geocacher;

Ullfallsmorden – Ullfallet

Ullfallsmorden – Hulta

Ullfallsmorden – Kroppheden

Självklart finns även en gömma vid Hakkarainens Pörte, för det är svårt att låta bli att berätta den historien för resten av världen;

Hakkarainens Pörte

och även Gustavsfors bruk finns självklart med

Gustavfors bruk

Och även Casper vid Storsjöns historia måste man dela med sig av;

Casper vid Storsjön

____________________________________________________________________________________

Tyngsjö

Min fascination över Gottlunds möte med Maria Larsdotter vid Miljön fick mig att vilja dela med mig av mina tankar runt hennes liv;

Maria vid Milsjön

Även om Lejsme-Per inte finns i mitt släktträd så har han ändå genom musiken alltid varit en del av mitt liv;

Riihimäki – Lejsme Pers stuga

____________________________________________________________________________________

Malung

I Malungs socken finns också gömmor som förtjäljer en del om socknens historia såsom

Kvarnstensbrottet

där kvarnstenar har brutits sedan många hundra år tillbaka. Och här finns en kopparfyndplats som det kanske hade kunnat berättas lite mera om;

Kopparfyndplatsen

Hembygdsgårdar är alltid trevliga att besöka;

Malungs hembygdsgård

På Jannesgården får man en god inblick i hur skinnarbygdens historia m.m.

Jannesgården

____________________________________________________________________________________

Lima

Även om det är i Malung jag växt upp så hittar jag mina rötter främst i Lima och i finnmarken och därför känns det naturligt att visa på några historiska platser där jag själv kan hitta mina anor.

I Lima finns ett stort antal fäbodar och vid några av dessa finns geocachinggömmor som ger en bild av hur livet kan ha varit. I ”guds rike” förmodar jag att flera av mina anmödrar och kan ha hållit till på somrarna. Ojojoj nu upptäcker jag visst att vi kanske skall berätta lite mer om denna plats. Exempel på kvinnor som kan ha varit där är Kerstin Ersdotter. Guds rike användes i första hand av de boende i Tandö så i släktträdet kan ni själva hitta fler som kanske var där.

Guds rike

Norra vardsätern är en annan fäbod där många av mina anmödrar förmodligen tillbringat sina somrar. Kanske var Marit Persdotter där? Platsen är inte bara intressant rent historiskt utan även personer som varit där och besökt platsen är fascinerade. Så här skrev en holländare i loggen år 2006;

 ”Yes! I found the paradise on this earth! Why can’t I live here???
Very, very nice, Tack så mycket! ”

Norra Vardsätern

Det finns mycket intressant i Lima och denna plats är verkligen tankeväckande;

Li-Ma avrättningsplats