Personakt Antavla

Olof Olsson Golian

Far:Olof Fransson (1745 - )
Mor:Annica Elofsdotter (1746 - )

Född:1785 Rämmen Värmlands län. [1]

Sambo med Lisa Andersdotter (1776 - )


Noteringar

Olof Olsson Golian växte upp vid Dalkarlssjön. Ca 1805 tog han tjänst vid Göta Garde och han han var därefter dels i Norge, dels i Sverige. När han 1811 ville gifta sig med Lisa Andersdotter, men vid hindersprövningen kunde han inte styrka att det inte fanns något hinder för att äktenskapet skulle kunna äga rum. Av den anledningen annonserades det i en tidning för att det skulle vara möjligt att komma med invändningar mot äktenskapet. (Magasin.kb.se)

Olof Olsson gifte som med Lisa Andersdotter och deras första barn föddes redan år 1811.

I ett sockenprotokoll från 1812-02-09 uppges det att undantagsmannen Olof Olsson Golian vara en lösdrivare. Han kallades till mönstring för att ingå i församlingens förstärkningsmanskap. Han kom ej på den avtalade tiden för han hade redan åkt till det höga ämbetet i Karlstad och blivit antagen.

I nationalencyklopedin kan man läsa om detta förstärkingsmannaskap. Förstärkningsmannaskapet skulle enligt ett riksdagsbeslut 1810 omfatta 50 000 man, men i realiteten skevs endast ca 15 000 man ut. På grund av allmänt motstånd upphörde förstärkningsmannaskapet redan efter två år och ersattes av beväringsinrättningen.

Hans Högman har på en sida på internet skrivit en del om detta förstärkningsmannaskap. Varje stad och socken skulle utse en soldat på var 20:e man i åldern 20-45 år till detta förstärkningsmannaskap, men protesterna var stora. På sidan www.arkivguiden.net/ag08/ag08009.shtml kan man läsa att dessa förstärkningskarlar i första hand skulle väljas ut bland "lösdrivare och löse och ledige" Om detta inte räckte skulle dessa personer väljas ut bland socknens övriga män. Enligt arkivguiden skulle hemmansbrukare, gifta med omyndiga barn, sjömän, kronans tjänstemän samt soldater vara undantagna från lottningen.

Olof Olsson Golian valdes ut till förstärkningsmannaskapet fastän han var soldat och hade tjänat i Göta Garde i flera år och han hade stridit både i Sverige och Norge. Han var dessutom nygift med en änka med småbarn och han var nybliven far.

Kort tid efter att Olof Olsson Golian valdes ut till förstärkningsmannaskapet blev ha nybyggare i Pullingtorp.


Personhistoria

ÅrtalÅlderHändelse
1785 Födelse 1785 Rämmen Värmlands län [1]

Källor

[1]Rämmen AI 4 s 115