Personakt Antavla

Denic Håkansson Kruse

Far:Håkan Denicsson Kruse (1737 - )
Mor:Katarina Persdotter (1751 - 1784)

Född:1781-12-19 Rämmen Värmlands län Näsrämmen. [1]

Noteringar

Denic Håkansson var en man med en mycket svår funktionsnedsättning. När han var tre år gammal avled hans mamma plötsligt och han växte upp med sin pappa Håkan Denicsson Kruse. När Denic var 20 år gammal kunde den ensamstående pappan inte längre ta hand om sin vuxne son. I sockenprotokollet från 1801-07-12 kan man läsa om hur socknen behandlade hans ärende vid sockenstämman. Frågan om den ”vansinnige drängen Denis Håkanssons ömkansvärda tillstånd” diskuterades. Det fanns ingen som ”icke ömmade hans beklagliga och olyckliga belägenhet” . Därför beslutades det att han skulle föras till Filipstad för att undergå ”dårkuren.” Kostnaden för detta skulle tas från fattigkassan. Församlingen beviljade honom även ekonomisk ersättning till ett ”inlösande på Hospitalet i Karlstad”. Brukspatron Myhrman som ömmande för de usla och nödlidande gav ett extra bidrag till detta ändamål. (Rämmen KI 1 s 77)

På schizofreniförbundets hemsida under anhörigsidan kan man läsa om vad dårkur innebär. Dårkuren var en provkur som sinnessjuka skulle genomgå för att man skulle försäkra sig om att ingen blev inlåst på hospitalet i onödan. Det var avsett att vara ett skydd för patienten. Ofta hade dock denna kur helt motsatt effekt och den innebar ett mycket svårt lidande för den som fick genomgå den. Följande behandling kan Denic Håkansson Kruse ha blivit utsatt för;

- Den sjuke fick sitta ensam i en cell under sträng observation
- Huvudet rakades
- Sträng svältkur inleddes
- Upp till 100 hinkar kallt vatten hälldes över huvudet
- Man fick genomgå en kräk- och laxeringskur
- Rygg och lår smordes in med en hudirriterande salva, spansk fluga, som innebar att stora djupa brännblåsor bildades
- Man satte hank, vilket innebar att läkaren tog tag i nackskinnet och trädde en grov nål genom vecket. Varje dag drogs ett rep eller en trasa genom vecket så att det skulle hållas öppet och infekterat.

Man hade en föreställning om att psykisk sjukdom berodde på ett överskott av slem i hjärnan och genom att hanken skulle detta kunna tas bort. 1800-talet var ett fruktansvärt århundrade då man trodde att man skulle kunna skrämma den vansinnige till vett och sans.

Det vore mycket intressant att få följa Denic Håkansson Kruse genom journalanteckningar i Filipstad och på Hospitalet i Karlstad, men det får bli ett framtida projekt.

Vid det möte på sockenstämman då det beslutades att Denic Håkanssons placering på Hospitalet i Karlstad skulle beviljas så förordnades Denic Håkanssons kusin Denic Jansson Kruse till sexman i Rämmens socken.

(Rämmen KI 1 s 77)


Personhistoria

ÅrtalÅlderHändelse
1781 Födelse 1781-12-19 Rämmen Värmlands län Näsrämmen [1]
1784 2 år Modern Katarina Persdotter dör 1784-10-03 Rämmen Värmlands län Näsrämmen [2]

Källor

[1]Gåsborn C3 s 67
  
[2]Gåsborn f1 s 13