Personakt Antavla

Henrik Persson

Far:Per Jönsson (1778 - )
Mor:Ingeborg Jönsdotter (1779 - )

Född:1820-07-31 Gustav Adolf, Värmlands län, Långlidberg 1)

Noteringar

Henrik Persson kallades för Tjyv-Henrik och han gjorde sig skyldigt till ett stort antal inbrott. Några av inbrotten gjorde han tillsammans med Casper vid Storsjön. Vid 21 års ålder gjorde han sig skyldig till stöld vid Skoga marknad och han dömdes till sju dagars fängelse på vatten och bröd. Två år senare gjorde han sig återigen skyldig till stöld och dömdes då till 2 års straffarbete på Carlstens fästning. Efter avtjänat straff jobbade han ett tag på Lesjöfors bruk, men under en period var han arbetslös och är inskriven som lösdrivare i kyrkboken.

1849 gifte sig Henrik med Lisa Liljebjörn och hon fick omgående inblick i vad hon hade hamnat i då Henrik i samband med giftemålet dömdes till 9 dagars fängelse på vatten och bröd.

1850 flyttade Lisa och Henrik till Aamäck, en halvmil från Skärnäsudden vid Storsjön, där Casper Jansson vid Storsjön bodde. Då höll Henrik sig lugn under några år, men år 1863 gjorde han sig återigen skyldig till stöld av ett smedstäd av Jan Jansson vid Tahult. Samtidigt förlorade även Karin Danielsdotter vid Björklund ett smedstäd. Trots att Henrik hållit sig lugn i många år så föll misstankarna ändå direkt på Henrik och smedstädet hittades i Aamäck.

I maj 1863 gjordes ytterligare inbrott hos liesmeden Jan Elg i Liljendal och då stals två skinkor, rökt fläsk, garvat oxläder och en slipsten. Henrik erkände inbrottet och sa att Casper Jansson vid Storsjön också hade varit med. Lädret hittades därefter hos Casper. I juli 1863 stals en kagge brännvin hos Gustav Jansson i Norrgården, Laggåsen och Henrik blev omedelbart misstänkt även för denna stöld. I oktober 1863 gjorde sig Tjyv-Henrik och Casper Jansson skyldiga till inbrott i den nyöppnade affären på Vallmossfall och då stal de 56 meter tyg, stövlar, tröjor, tömmar, en klocka, snusdosa och diverse andra småsaker. Ett par dagar innan julafton 1863 tog butiksinnehavare Bergenhem med sig fem vittnen och besökte Tjuv-Henrik och Casper och där hittade han stora delar av stöldgodset hos båda två. Casper och Henrik fraktades till länsfängelset i Karlstad.

Rättegången hölls i februari 1864 och den liknande mest en fars där de båda försökte skylla på varandra. Slutligen erkände Casper inbrottet och han berättade hur det gått till. Casper dömdes i denna rättegång, men för Tjyv-Henriks del avkunnades ingen dom då målet om den tidigare spritstölden ännu ej var avgjord. Tjuv-Henrik återfördes till fängelset. Henrik dömdes i maj 1864 till fängelse på vatten och bröd i 28 dagar och fyra års straffarbete.

Casper slutade med inbrott efter sin vistelse på fästningen, men Tjyv-Henrik var oförbätterlig. 16 juli 1868 frigavs han. 1870 gjorde Henrik sig skyldig till falskmynteri då ha försökte göra pengar själv. De var dock så dåligt gjorda att han hade svårt att handla för dessa mynt. För detta blev Henrik dömd till 6 års straffarbete.

Källa; Valter Berg ”Svartrockarnas kamp”


Personhistoria

ÅrtalÅlderHändelse
1820 Födelse 1820-07-31 Gustav Adolf, Värmlands län, Långlidberg.  1)
1823 3 år Systern Caisa Persdotter föds 1823-10-29 Gustav Adolf, Värmlands län, Långlidberg 1).

Källor

1)Gustav Adolf AI 5 s 8