Personakt

Anna Kajsa Lundberg

Född:1778 1)

Barn med Göran Jansson (Kemppainen) (1774 - 1811)

Barn:
Lena Göransdotter (1799 - )
Jan Göransson (1802 - )
Stina Göransdotter (1806 - )
Göran Göransson (1810 - )

Noteringar

I mars 1811 drabbades Anna Kajsa Lundberg av stor sorg då maken Göran Jansson avled vid en ålder av 37 år. Anna Kajsa var då ensam med de fyra gemensamma barnen, Lena 12 år, Jan 9 år, Stina 5 år och lilla Göran som endast var ett år gammal. Svärmodern Lena Jansdotter fanns också i närheten, men hon var själv gammal när sonen dog och två år senare avled även hon.

Anna Kajsa tyckte att det var svårt att klara försörjningen av de fyra barnen på egen hand så hon vände sig till socknen för att begära understöd ur fattigkassan. Ärendet togs upp 6 oktober 1811. Efter en lång överläggning beslutades det att Anna Kajsa som var frisk och ung borde kunna försörja sig själv genom arbete. Församlingens ledamöter ville dock bidraga till barnens försörjning och fostran. En ny bostad ordnades för Anna Kajsa och hennes barn och Laggsundet och Lönnhöjdens rote skulle därefter ge ett visst årligt underhåll. Även Bergsmännen vid Dalkarlsjön skulle ansvara för viss ersättning. Beslut togs även att sexmännen skulle bevaka så att de medel som Göran Jansson lämnat efter sig inte godtyckligt skulle disponeras av änkan utan det skulle användas till barnens fördel.
I augusti 1812 är återigen Anna Kajsa Lundbergs ärende uppe till diskussion i sockenstämman. Roten vill helst inte ansvara för försörjning och fostran av Anna Kajsas och Görans barn utan de anser att den egendom som fadern lämnat efter sig bör täcka barnen behov. Dessutom framgick det att Göran Jansson under en period innan han avled hade vistats i Närke och haft ett torp där. Han borde egentligen ha varit mantalsskriven på den adressen och då borde försörjningsansvaret istället ligga på den socknen där han sist hade vistats.

Beslut togs dock på sockenstämman att det inte fanns något som kunde frikalla Laggsunds- och Lönnhöjdens rote från det uppfostrings- och försörjningsansvar som ålagts dem för barnen Jan, Göran, Lena och Stina. Sexmännen fick då ansvar att se till att beslutet verkställdes. Om rotens invånare ej var nöjda med detta beslut så kunde de med ta med sig protokollet från stämman och inom tre veckor vända sig till konungens högsta befattningshavare i Karlstad och överklaga detta beslut.

Vid sockenstämman i augusti 1813 framkommer det att roten inte tagit det ansvar som de hade enligt gällande lag för försörjning och fostran av Anna-Kajsa och Görans barn. Sexmannen för roten kunde inte heller ”undgå att räknas bland de treskande”. Därefter kan man läsa om Laggsundets och Lönnhöjdens rote att de inte uppfyllt den fastställda fattigordningens föreskrifter och därmed inte visat det som fordras av sann människokärlek. Roten fick därefter 14 dagar på sig att verkställa det beslut som fattats i sockenstämman. (Rämmen KI 1 s 177)

27 augusti 1815 var det återigen en diskussion på sockenstämman om försörjningen av Göran Janssons barn. Lena var då 16 år gammal, Jan var 13 år, Stina 9 år och Göran 5 år. Bergsmännen från Dalkarlssjön ansåg sig nu kunna bli befriade från försörjningsansvaret för de två äldsta barnen som delvis borde kunna bidra till sitt eget uppehälle. Församlingen delade denna uppfattning, men trots det beslutades det att understödet skulle utbetalas ytterligare ett år. Bergsmännen samtyckte till detta under förutsättning att det skulle säkerställas att de slapp denna kostnad nästa år. (Rämmen KI 1 s 195)


Personhistoria

ÅrtalÅlderHändelse
1778 Födelse 1778.  1)
1799 Dottern Lena Göransdotter föds 1799 Rämmen Värmlands län Lönnhöjden 2).
1802 Sonen Jan Göransson föds 1802 Rämmen Värmlands län Lönnhöjden 2).
1806 Dottern Stina Göransdotter föds 1806 Rämmen Värmlands län Lönnhöjden 2).
1810 Sonen Göran Göransson föds 1810-01-16 Rämmen Värmlands län Lönnhöjden 3).
1811 Partnern Göran Jansson (Kemppainen) dör 1811-03-23 Rämmen Värmlands län Lönnhöjden 4).

Källor

1)Rämmen AI 1 s 141 Rämmen AI 2 s 279
  
2)Rämmen AI 2 s 279
  
3)Rämmen AI 3 s 57
  
4)Rämmen C2 s 291