Anor från svenskbygd

Anor från svenskbygd

Släkten på min mammas sida kommer från områden i Sverige där människor bott i samma socknar i många generationer. Mormors släkt är från Lima, Transtrand och Malung. Morfar kommer från Gagnef och Mockfjärd. Dessa anor har inte förflyttat sig många kilometer mellan varje generation. De hittade oftast sin partnern på nära håll. De levde sina liv och varje by hade sina fäbodar dit de flyttade gårdens boskap på sommaren.


Hur levde dessa människor i vardag och fest? Vilken by hörde ihop med vilken fäbod? Hur var det att buffra vår och höst och leva långt bort från resten av byn? Det är frågor jag vill få svar på i min forskning.  

Bröllop i Gagnef 1919 - Britta Dufva och Albert Lilja gifter sig

Släktträd

Här nedan hittar du min mormor och morfars släktträd.

Flottbro i Gagnef

Sockenstudier

Min mormor växte upp i Lima i Dalarna och jag har anor där så långt bak i tiden som kyrkobokföringen sträcker sig. I praktiken innebär det att jag är ättling till en stor del av de människor som levde i Lima vid 1600-talets slut.


Lima är känt i forskarvärlden för sina välbevarade kyrkböcker, bland annat har historikern Daniel Larsson använt dokumentation från Lima i sin forskning om sjukdomar och dödsorsaker under 1600- och 1700-talet i Sverige. (Larsson Daniel, 2019, Diseases in Early Modern Sweden


Att kyrkböckerna  är i så bra skick och sträcker sig långt bak i tiden har varit till god hjälp när jag samlat information. Som underlag i min forskning har jag även använt Olle Veirulfs avhandling bygdestudier i Västerdalarna. I den är människorna, som levde i byarna och nyttjade fäbodarna under 1600-talet, namngivna.  


På sidorna jag länkar till hittar du mer om Lima och Transtrand och de gårdar och fäbodar som fanns i området.