Brott och straff

Brott och straff

Alla hittar vi dem förr eller senare när vi letar bland våra anor. Människorna som gjort sig skyldiga till olika brott, som de sedan blivit dömda i domstol för. Det handlar om mord, dråp, stöld eller andra förseelser. Jag vill här berätta vad som hände och vilket straff de fick när de dömdes för sitt brott. 

Brottsrubricering mord och dråp

Dråpet i Gustava 1903

1903 dömdes Gustav Olsson för att han i berusat tillstånd misshandlat en man så illa att han dog. Jag har läst tidningsnotiser och ärendets dom för att få veta vad som hände. Artikeln är inte bara en redogörelse av en tragisk berättelse. Den berättar även om den alkoholkultur som tidigare fanns i Sverige och som jag upplever har ändrats genom åren. Intressanta är även tidningsrubrikerna. Det var rusdryckerna som bar skulden till dråpet, inte en person eller en viss kategori av människor. Genom historien finns många brott som är begågna på fyllan. 

Släktredogörelser

Ullfallsmördarna

Båda Ullfallsmördarna är avlägsna släktingar till mig och många vittnen finns bland mina anor. Läs mer om de bestialiska morden i mördarnas personakter.

Skinnar Marit

I Malung har jag hittat en mycket tragisk historia om en kvinna dömdes för att ha dödat sitt eget nyfödda barn i en bäck. Läs mer om Skinnar Marit i hennes personakt. 

Hustrumördaren Erik Kristoffersson Honkainen

Erik Kristoffersson Honkainen dömdes till döden för mord på sin hustru Malin.  

Lars Pålsson Kansainen

Erik Lars Pålsson Kansainen blev avrättad efter att han stuckit kniven i sin granne. Hans dotter fick aldrig se sin far.  

Andra typer av brott

Stockstraff för tiggeri

Maria Pettersdotter var tiggare. Då hon lämnat sin rote för att tigga in andra församlingar hotades hon med stockstraff under två söndagar om det upprepades.

Tjuvjakt

Försöken att dömma Casper Jansson för tjuvjakt gick inte så bra. Däremot så blev han i sin ungdom fälld för stöld. Umgicks med tjuv-Henrik

Stöld

Henrik Persson kallades för tjuv-Henrik. Han gjorde sig skyldig till flera inbrott.

Stockstraff för alkoholförsäljning

Barbro Kristoffersdotter dömdes till stockstraff för att hon sålt brännvin på söndagar och helgdagar.

Dömd för sabbatsbrott

Enligt en anteckning i husförhörslängden dömdes Lisa Olsdotter för sabbatsbrott.

Försumman kyrkoplikt

Per Persson Vinnari blev dömd att springa fyra gatlopp för att han försummat kyrkoplikten. Läs mer om straffet och hur han dog av sina skador.