Familjeliv

Familjeliv

Jag har i min forskning upptäckt att det är svårare att få fram information om de kvinnor som finns i mitt släktträd. Ännu svårare har det varit att få veta hur barnen hade det under den första delen av sina liv. Ofta finns dessa endast som namn i födelsebok och husförhörslängd. Vi får ingenting veta förrän de en dag blivit vuxna om inte något alldeles särskilt händer exempelvis att de blir föräldralösa.


Kvinnor har arbetat i alla tider och de har ofta varit dubbelarbetande. Deras arbetsinsats har varit viktig för familjens försörjning. När männen dragit ut i krig, så har de fått ta hela ansvaret i jordbruket och utanför hemmet. Ändå har det skrivits mer historia om männen, så här ger jag kvinnorna och barnens perspektiv på intressanta händelseförlopp.


DRABBADE AV BROTT

När mord, dråp eller andra brott  begås, så påverkar det inte bara  mördarna och mordoffren. Runt omkring dem finns mammor, hustrur och barn, vars liv slås plötsligt slås i spillror. Här hittar du några exempel på hur familjerna kom att påverkas.Ingeborg Persdotter 1803-1869

Ingeborg Persdotter i Gustav Adolf socken var gift med en av de män som gjorde sig skyldiga till två mord vid Ullfallet 1822.


Läs mer om Ingeborg i länken nedan.

Maria Persdotter ca 1595-1672

Maria Persdotter var först gift med Sigfrid Clemensson vid Rällen. När han mördades så gifte hon om sig med Lång-Kristoffer Jönsson vid Sundsjön. Hennes dotter Malin blev senare dräpt av sin make Erik, en av Lång-Kristoffers söner. Läs mer om Maria Persdotter liv i länken nedan.

FATTIGDOM

Vissa familjer levde under svåra förhållanden med hunger, dåliga bostadsförhållanden och det fanns en del som stal för att få det lite bättre. Mest utsatta var kvinnorna och barnen. I min släktforskning har jag hittat några människoöden som gripit tag om hjärtat på ett speciellt sätt och om dessa kan du läsa här nedan. 

Anna Mickelsdotter 1738-1820

Under missväxtåret 1773 svalt Annas make Lars ihjäl, så hon blev ensam med fyra barn. Året efter gifte hon om sig med en avsledad soldat som var straffad för stöld. 

Greta Andersdotter Muhoinen 1781-?

Greta Andersdotter Muhoinen och Lars Olsson Hakkarainen bodde i början på 1800-talet i en jordkula på ca 7 kvadratmeter tillsammans med tre mycket små barn. Läs mer om deras livsöde. Jag undrar verkligen vad som hände med Greta. Hon bara försvann.

SJUKDOM, OLYCKOR OCH DÖD

För försörjning och fostran av barnen behövdes både kvinnorna och männen.

När någon av föräldrarna avled drabbade det familjen hårt på många sätt. Läs om några olyckliga öden i länkarna här nedan.

Kerstin Jönsdotter 1733-1807

Kerstin Jönsdotter blev ensam med tre små barn när hennes make drunknade i Nain. Hon gifte om sig med Henrik Larsson Hakkarainen. 

Karin Henriksdotter 1819-1915

Karin Henriksdotter blev ensam med fem små barn när maken Sone Larsson drunknade i Nain. Hon gifte om sig Petter Larsson Hakkarainen, barnbarns barn till Henrik Larsson Hakkarainen. 


Läs om hennes livsöde här nedan. 

Maria Larsdotter Kansainen 1748-1826

1817 när C A Gottlund hade vägarna förbi Tyngsjö träffade han på Maria Larsdotter Kansainen. Strax innan hon föddes mördade hennes far sin granne och därefter blev han avrättad. Hur det påverkade henne att vara dotter till en mördare vet vi inte. Läs mer om Maria i länken.

Elsa Jonasdotter 1831-1893

Elsa Jonasdotter var fru till den legendariske tjuvskytten Casper Jansson. Maken Casper dömdes till ett års straffarbete för stöld, så hon fick ensam ta ansvar för barnen som då var två och fyra år gamla.