Besöksmål på den sextioende breddgraden

Intressanta kulturarvsmiljöer på den sextionde breddgraden 

När vi hittat våra rötter genom att söka information i arkiven, så är vi många som blir nyfikna på att besöka de platser där våra anmödrar och anfäder en gång i tiden levde sina liv. På denna sida vill jag ge några tips på sevärda platser du kan besöka på din resa i anornas fotspår. Här kan du besöka flera platser som var historiskt viktiga vid framställningen av järn. Jag hoppas jag på detta sätt kan ge dig lite inspiration inför sommarens hemester. Vi börjar i Rämmen och  Gustava socken (Gustav Adolf)  som har så mycket mer att ge än värmlandsäventyr med paddling och vandring i vacker natur. Här hittar vi historia och kultur!    

Gustavsfors bruk

Vid Gustavsfors bruk har många av våra anor fått sin försörjning. De kan ha arbetat på bruket med framställning av smidbart järn. Många har istället levererat kol som framställts i milorna i de stora skogarna i omgivningarna. 


Mer om Gustavsfors bruk hittar du i länken här nedan.

Motjärnshyttan

Om du väljer att besöka Motjärnshyttan så får du se ytterligare en plats där många människor i omgivningarna runt omkring fått sin försörjning, då järnmalm förädlats till tackjärn. Här hittar flera intressanta byggnader att titta på. 


Läs mer i länken här nedan. 

Rämsbergsgruvan

I Rämsbergsgruvan bröts en del av malmen som förädlades till tackjärn i Motjärnshyttan och därefter smidbart stångjärn vid Gustavsfors bruk. Här hittar du en vacker vandringsled som tar dig runt mellan de torp där gruvarbetarna bodde.

Casperstället

Kol är en nödvändig produkt vid framställningen av järn i hyttor och på bruk. Följ med till kolaren och tjuvjägaren Caspers gamla boplats på Casperstället.  Casperstället är idag ett kyrkoreservat med växtlighet som bär spår av historien. Casper hade förmodligen vänt sig i sin grav om han fått veta att hans ägor blivit kyrkoreservat. Läs mer i länken.  

Kvinnornas roll i produktionen

När vi läser om bergshanteringens historia, så är det många män med som är omnämnda. Vad hittar vi i källorna om kvinnornas roll i gruvor, hyttor och bruk och vad är det som gör att vi vet så lite om dem? För kvinnor har alltid arbetat i Sverige, något annat har arbetaren inte haft råd med.  Hemmafrun var en historisk parentes i mitten av 1900-talet. 

Carl-Axel Gottlund

Veta mera?

Vill du veta mer om resmålet, så hittar du information i Hagfors officiella turistinformation. 


Du hittar länk här nedan.